Vini di Musella
  • First year of production: 1993

  • Vineyard: Corvina and Corvinone 70%, Rondinella 20%, Oseleta 10%

  • Geographical Location: Veneto – Italy Northeast of Verona, in the hill that divides Montorio from the Valle d’Illasi

  • Extension: 27 hectares of new shoulder pad

  • Plant date: 1960 to 2001

  • Composition of the soil: Limestone with prevalence of iron red clay in the vineyards The Perlar and Palazzina, medium tufa clay dough in the Mount of the Dragon

  • Strains per hectare: 5/7000 to shoulder.

  • Harvest: From late August to mid-September.

  • Yield per plant: 1 kg.

  • Climate trend: Cold and dry winter. High temperatures arrive in March
    moving the shoots well in advance, the flowering already begins
    mid-May. Heavy rains at the beginning of summer, which maintain
    low productivity. Hot and dry summer, almost no precipitation.
    Early harvest start at the end of August and excellent harvest
    until the end of September. Great vintage.

  • Winemaking technique: The grapes chosen and collected in boxes are arranged in a
    special ventilated room to be dried according to the famous
    withering process. Grapes lose at least 35% of their
    original weight thus concentrating sugars, aromatic components
    and noble tannins. In January, the soft pressing takes place
    fermentation starts at low temperature(13th – 17th); the long
    maceration allows the maximum extraction of the fruit.
    The wine remains for 24 months in oak tonneau French and in barrels of
    larger sizes (700, 1500 and 3500 litres); After
    bottling, remains to refine at least one year before
    be delivered.

  • Alcohol: 16% vol

  • Total acidity: 7 gr/l

  • PH: 3.35

  • Sugar residue: 7.3 gr/l

  • Dry extract: 39.8 g/l

I Vini di Musella

I nostri vini seguono un progetto ambizioso, non solo perché biodinamici, ma perché crediamo che sia giunto il tempo per la Valpolicella di valorizzare al meglio le sue potenzialità territoriali, libera dai condizionamenti di mercato per poter esprimere al meglio tutta la loro classe innata nella purezza e nel gusto.

L’eleganza insita nelle varietà tradizionali viene così da noi considerata il centro concettuale dei nostri vini, la vera rivelazione di un territorio ricco di sfumature e complessità uniche, spesso non esaltate con la giusta profondità nei vini più commerciali, confondendo così la percezione del pubblico.

Ciliegia, corteccia e spezie si fondono nella piacevolezza tipica dei vini della Valpolicella e trovano in Musella un equilibrio interpretativo sincero, che va dritto al cuore.

Lista dei Vini di Musella